15 April, 2008

My new machine

Σκοπός μου είναι να κρατάω σημειώσεις αναφορικά με θέματα που ασχολούμαι. Σήμερα δοκιμάζω την εγκατάσταση ενός καινούργιου υπολογιστικού συστήματος για το γραφείο μου.
Σε αυτό το post θα κρατάω σημειώσεις σχετικά με το configuration που επέλεξα.

Λίγα λόγια για το σύστημά μου: Intel Q6600 (2.4 Ghz) υπερχρονισμένος (περισσότερα στη
συνέχεια) με 4GΒ RAM και για λειτουργικό σύστημα το Ubuntu 7.10 64-bit.

Γενικά σχόλια:

Mobo: Asus P5KC

  • Το mobo είναι ένα Asus p5KC που υποστηρίζει DDR2 και DDR3. Δεν είναι high-end αλλά γενικά η Asus φτιάχνει ποιοτικά mobos και επέλεξα το συγκεκριμένο (δες όμως σχόλια παρακάτω).
  • Το Northbridge είναι το p35, στο παρκάτω σχήμα φαίνονται τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του:
  • Σε dual-channel η μνήμη θεωρητικά σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα μπορεί να
    μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς 12.8GB/s (για DDR2) και 17GB/s (για DDR3). Λόγω της σχεδίασης του Northbridge, μπορεί να υπάρχει DDR2 ή DDR3. Όπως φαίνεται από το παραπάνω για λόγους απόδοσης θα προτιμούσαμε DDR3 μνήμες. Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική, ανεπίσημα, πολλά mobos, και το P5KC δεν αποτελεί εξαίρεση , υποστηρίζουν PC2-8500 (1033Mhz) η οποία έχει 8.5GB/s ή σε dual mode 17GB/s. Άρα μπορούμε να πετύχουμε τον μέγιστο (θεωρητικά) ρυθμό μεταφοράς με DDR2 μνήμες, οι οποίες είναι σημαντικά φθηνότερες από τις αντίστοιχες DDR3. Έτσι επέλεξα 4-1GB modules PC2-8500 μνήμης.
  • Η Asus θεωρείται ότι βγάζει ποιοτικά mobos και προϊόντα. Αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω μιας και είναι πολύ καλά σχεδιασμένο με όλα τα connectors στην άκρη και τοποθέτηση στη σωστή θέση όλων των ports. Δεν θα έλεγα το ίδιο όμως και για το
    website τους, το οποίο είναι φτωχό αλλά και υπερβολικά αργό. Προσπαθούσα να κατεβάσω μια αναβάθμιση για το bios καθώς και το καινούργιο manual και περίμενα συνολικά πάνω από 10 λεπτά. Όσο για υποστήριξη, το μόνο που βρήκα ήταν ένα forum (hosted by Asus) το οποίο είχε αρκετή πληροφορία αλλά πολύ λίγο feedback από ανθρώπους της εταιρείας. Το manual είναι άχρηστο και άθλιο, κακογραμμένο και χωρίς ικανοποιητικές εξηγήσεις για όλες τις ρυθμίσεις στο bios (αυτό με ταλαιπώρησε απίστευτα).
  • Το Southbridge είναι το ICH9 και όπως φαίνεται από το παραπάνω σχήμα υποστηρίζει
    πολλές USB θύρες, καθώς 6 x1 PCI Express κανάλια. Το τελευταίο είναι χρήσιμο γιατί σκοπεύω να αγοράσω σύντομα και έναν RAID Controller ο οποίος θα μπορεί να τοποθετηθεί εκεί και θα έχει μέχρι 8 ports για σκληρούς δίσκους. Τέλος υπάρχει ικανοποιητική υποστήριξη για (μέχρι 6) SATA II σκληρούς. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι στα Hi-Speed USB devices μοιράζονται το θεωρητικό μέγιστο (στην πραγματικότητα είναι πολύ χαμηλότερο) bandwidth ανά 2. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να βάζουμε δύο υψηλής ταχύτητας συσκευές (όπως π.χ. εξωτερικούς σκληρούς δίσκους) στο ίδιο ζευγάρι ports.
  • Συμβουλή: Μην αγοράσετε mobo με το ICH9 επιλέξτε το ICH9R. Οι λόγοι πολλοί αλλά σε εμένα είναι σημαντικό ότι δεν υποστηρίζει AHCI. To ACHI επιτρέπει hot-plug support για SATA σκληρούς χρήσιμο ιδιαίτερα για εξωτερικούς σκληρούς που συνδέονται μέσω του eSATA interface, καθώς επίσης και NCQ το οποίο είναι ένα χαρακτηριστικό που παλαιότερα υπήρχε μόνο σε high-end SCSI δίσκους και πλέον υπάρχει και για SATA τύπου σκληρούς. Επίσης ο RAID controller που έχει το ICH9R είναι πλέον αρκετά ικανοποιητικός από πλευράς απόδοσης οπότε είναι εύκολο να φτιάξει κάποιος ένα Raid 5 configuration με ελάχιστο κόπο και προσπάθεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμένα ήταν ότι: πρώτον, δεν δουλεύει σε linux, μιας και όλοι αυτοί οι onboard controllers δεν είναι πραγματικά hardware controllers και χρειάζονται υποστήριξη και από software το οποίο όμως δεν υπάρχει για linux; δεύτερον, δεν είναι αρκετά αξιόπιστοι και σε μια πτώση τάσης (που συμβαίνουν συχνά) μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα με το Raid (οπότε είναι καλό να υπάρχει και ένα UPS εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λύση). Νομίζω ότι η πιό αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση βέβαια είναι ένας πραγματικός Raid controller όπως αυτούς που έχει η 3ware οι οποίοι υποστηρίζονται πολύ καλά από linux (συμβουλή: μακριά επίσης από φθηνιάρικους controllers όπως αυτούς που φτιάχνει η Promise).
  • Το ahci ήταν κάτι που ήθελα πραγματικά να χρησιμοποιήσω. Officially δεν υποστηρίζεται από τον ICH9 αλλά στις αρχικές εκδόσεις του Bios είχε ανεπίσημη υποστήριξη. Οι επόμενες αναβαθμίσεις όμως αφαίρεσαν την υποστήριξη και δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση σχετικά με το εάν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο μέλλον. Η Gigabyte στα δικά της mobos προσφέρει ahci σαν επιλογή. Πολύ κακό after-sales support από την Asus... Επίσης στα επίσημα forums υπάρχουν πολλοί που γκρινιάζουν για το ίδιο θέμα.
  • Το χειρότερο όμως είναι ότι το bios δεν έχει καλό memory handling. Εάν και διαφημίζουν ότι υποστηρίζουν PC2-8500 μνήμη, πολλοί αναφέρουν και το επιβεβαιώνω και εγώ ότι δεν μπορούν να δουλέψουν τη μνήμη σε πλήρη ταχύτητα. Καμία ανακοίνωση από την Asus και υπάρχουν πολλοί που περιμένουν (μάταια?) αναβαθμίσεις μπας και μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την (ακριβή σχετικά) PC2-8500 μνήμη τους.
  • Τέλος σε καταστάσεις πλήρους φορτίου το Vdroop είναι σημαντικό και αυτό είναι γνωστό πρόβλημα με τα Asus mobos. Δεν νομίζω ότι θα ξαναπάρω Asus, θα προτιμάω τα Gigabyte μάλλον.


Μνήμη: 4x Kingston Hyper-X (PC2-8500)

Είναι το high-end μοντέλο μνήμης της Kingston, σχεδιασμένο για υπερχρονισμό και κάλυμα από αλουμίνιο για αποτελεσματικότερη ψύξη. Έχει καλά timings 5-5-5-15 στα 2.2V αλλά δυστυχώς το mobo της Asus δεν μου επιτρέπει να φτάσω τόσο ψηλά (δεν είναι και τόσο σημαντικό πρόβλημα όπως θα δούμε σε άλλο post).

Επεξεργαστής: Intel Core2Quad Q6600 (2.4Ghz)
Πολύ καλός επεξεργαστής με (επιβεβαιωμένα) καλές δυνατότητες υπερχρονισμού.
Τέσσερις πυρήνες. Τον υπερχρόνισα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στα 3Ghz και θα μπορούσα αρκετά περισσότερο αλλά έκρινα ότι είναι μάλλον υπερβολικό και το άφησα εκεί.


Κουτί: Antec P182 (Highly Recommended)
Το κουτί αυτό της Antec είναι εξαιρετικό και φτιαγμένο με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια για αθόρυβη και αποτελεσματική λειτουργία των υπολογιστικών υποσυστημάτων. Ορισμένα ενδιαφέροντα λειτουργικά χαρακτηριστικά:


Στα περισσότερα κουτιά το τροφοδοτικό είναι στο πάνω και πίσω μέρος του κουτιού. Το τροφοδοτικό παράγει αρκετή θερμότητα κατά τη λειτουργία του. Για καλά τροφοδοτικά (80 Plus certification, δηλαδή πάνω από 80% βαθμός απόδοσης), περίπου 20% της ισχύος μετατρέπεται σε θερμότητα. Αυτό σημαίνει 60-80W σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας, θερμότητα η οποία πρέπει να απαχθεί ώστε να μην οδηγήσει σε αυξημένες θερμοκρασίες. Η λύση της Antec είναι να δημιουργήσει έναν χωριστό θάλαμο στο κάτω μέρος και να τοποθετήσει εκεί το τροφοδοτικό καθώς επίσης και τους σκληρούς δίσκους οι οποίοι παράγουν άλλα 10-15w (ανά σκληρό δίσκο). Ένας αθόρυβος ανεμιστήρας στη μέση κυκλοφορεί αέρα στον κάτω θάλαμο με αποτέλεσμα να απαγάγεται η θερμότητα από το πίσω μέρος του κουτιού. Ο ανεμιστήρας είναι έτσι τοποθετημένος ώστε αέρας να κινείται από το μπροστά μέρος προς το πίσω μέσα από το τροφοδοτικό και έξω από το πίσω μέρος. Τα υπόλοιπα υποσυστήματα του υπολογιστή δεν επηρεάζονται μιας και βρίσκονται στον πάνω θάλαμο.
Έτσι επιτυγχάνεται αποτελεσματική ψύξη των σκληρών (ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε υψηλές θερμοκρασίες) αλλά και του τροφοδοτικού.

Το όλο κουτί είναι σχεδιασμένο για (σχετικά) αθόρυβη λειτουργία. Έτσι ο ανεμιστήρας είναι
μεγάλης διαμέτρου (120mm) και λειτουργεί σε χαμηλές στροφές (έτσι το επίπεδο θορύβου είναι σχετικά χαμηλό). Οι σκληροί δίσκοι τοποθετούνται σε μεταλλικό χώρο και προσαρμόζονται σε αυτό με ελαστικά παρεμβύσματα ώστε να υπάρχει επιπλέον απορρόφηση κραδασμών και να μην μεταφέρονται αυτοί στο μεταλλικό πλαίσιο. Αυτό είναι καλό για αθόρυβη λειτουργία του υπολογιστή αλλά κακό από θερμικής απόψεως μιας και οι σκληροί δεν ακουμπούν στο μεταλλικό πλαίσιο (που είναι καλύτερος αγωγός της θερμότητας). Η εξαναγκασμένη όμως συναγωγή που οφείλεται στον ανεμιστήρα διατηρεί τη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων σε εξαιρετικά επίπεδα (35-40 C), πολύ κάτω από τα όρια που θέτουν οι κατασκευαστές (περίπου 60 C).

Επίσης το κουτί είναι φτιαγμένο ώστε να μην υπάρχουν καλώδια αλλά να περνάνε πίσω από την επιφάνεια που ακουμπάει η μητρική. Έτσι ο πάνω χώρος του κουτιού, όπου βρίσκεται η μητρική και ο επεξεργαστής, είναι τελείως κενός από καλώδια και όλα περνάνε από το πίσω μέρος. Επιτυγχάνεται έτσι καλή κυκλοφορία του άερα και καλή ψύξη των διαφόρων υποσυστημάτων. Η Antec έχει βάλει επίσης δύο ανεμιστήρες στο πίσω και πάνω μέρος του κουτιού, σε σημείο που να είναι πολύ κοντά στο σημείο που συνήθως τοποθετείται ο επεξεργαστής. Είναι ρυθμισμένοι ώστε να μεταφέρουν αέρα προς τα έξω και ουσιαστικά απαγάγουν τη θερμότητα που παράγεται στον επεξεργαστή. Αυτή είναι αρκετά σημαντική μιας και o Q6600 (stepping G0) έχει ονομαστική θερμική ισχύ (95w) και υπερχρονισμένος παράγει ακόμα περισσότερη θερμότητα. Μια καλή ψύκτρα σε συνδιασμό με τους δύο ανεμιστήρες βοηθούν να κρατηθεί η θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα ακόμα και υπό συνθήκες υψηλών υπολογιστικών φορτίων.

Άλλη σημαντική παράμετρος στο σχεδιασμό του συστήματος είναι η κάρτα γραφικών. Επειδή με ενδιαφέρει περισσότερο ο θόρυβος λειτουργίας από την υψηλή απόδοση σε γραφικά, διάλεξα την Asus 8600 GT Silent , με παθητικό σύστημα ψύξης που έχει μηδενικό επίπεδο θορύβου. Επίσης οι μνήμες (όπου λόγω του υπερχρονισμού ανεβάζουν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες) διατηρούν λογικές θερμοκρασίες λόγω του αλουμινένιου (υψηλή θερμική αγωγιμότητα) περίβληματος αλλά και λόγω της καλής κυκλοφορίας αέρα στο κουτί.

Τέλος για λόγους ηχομόνωσης όλες οι παράπλευρες επιφάνειες του κουτιού είναι φτιαγμένες από τρία στρώματα (ατσάλι, πλαστικό, αλουμίνιο). Αυτό κάνει τις παράπλευρες επιφάνειες να έχουν χαρακτηριστικές ιδιοσυχνότητες πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουν τα συνηθισμένα κουτιά. Έτσι αποφεύγονται φαινόμενα συντονισμού και ο εσωτερικός θόρυβος δε μεταφέρεται προς τα έξω.

Τέλος το κουτί στηρίζεται σε ελαστικές βάσεις ώστε να υπάρχει επιπλέον απορρόφηση των κραδασμών. Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν την αθόρυβη λειτουργία του υπολογιστή.

Σκληρός Δίσκος: ST31000340AS

Τροφοδοτικό: Corsair 550W

Σύνοψη:

Με σχετικά χαμηλό κόστος (<1000Ε) κατασκευάστηκε ένα υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων και, το δυσκολότερο, με πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου.

No comments: